40 дни до Коледа

Коледа идва…❄️
Чуват се вече коледните звънчета, ухае на канела и домашно изпечени бисквити. Във въздуха се носи аромата на греяно вино. Навън стана по-студено и природата напомни за себе си и предстоящата Зима.
Днес започват Коледните пости, които ще продължът 40 дни до 24 декември.? Има различни причини, заради които хората избират да постят. Някои са свързани с дълбоко религиозната им същност, други искат да прочистят по естествен начин, токсините от организма си. Причината винаги е лична и мотивацията е двигателят в такива предизвикателства. Според мен освен физическия пост е интересно да се разгледа духовния, които е по-важен. ?
Когато човек пости, трябва да спазва определени добродетели, както духовно така и телесно. В този период е много важно да се въздържаме от злоба, омраза, завист, гордост, злословене и всички лоши прояви на духа. Приема се, че постът е вид отчуждение от злото. Какво по-добро време от това, ако не точно преди Бъдни вечер и Коледа? ⭐❤️
Разбира се, всичко е въпрос на личен избор и гледна точка. Всеки решава как да живее и с какво да се съобразява. Аз харесвам философията на постите, като държа да подчертая, че почти никога не съм ги спазвала в определените от християнството дни. Всяка година просто се отказвам от месото за по няколко месеца, защото така го усещам. Слушам тялото си, не се насилвам никога да правя неща, които не искам. Когато усетя, че е дошъл момента на пренасище, спирам. Прочиствам се за времето, в което имам нужда и после пак се връщам към месото. Не съм вегетарианка или веганка, преди доста години се доближих много близо до това течение, бих го нарекла, и осъзнах, че не е за мен. Правя това, което духът ми иска и усещам, че е добре за тялото ми. Съветвам Ви и вие да слушате съвестта си и най-вече сигналите на тялото си. То знае най-добре, които храни са подходящи за него и кои не. Има безпогрешен барометър, само трябва да се научим да го слушаме.
За духовния аспект на постите, бих казала, че ми харесва идеята хората да загърбят всичко лошо в себе си и да бъдат добри. Това е философията ми за живота. Не мисля, че само на пости трябва да се прави, а постоянно. Но има хора, на които им е трудно, тъй че и в тези 40 дни няма да е лошо да станат по-добри ? ⛄
Успех на всички, които днес започват това не леко начинание. Нека силата на духа и волята бъдат с вас ❤️

 

Esi ☯️

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *