7 идеи за положително съзнание

7 практични съвета за постигане на положително съзнание

„Силата на позитивното мислене“ е популярна концепция и понякога звучи малко като клише. Но физическите и умствените ползи от този тип нагласа и мислене са демонстрирани от множество научни изследвания. Позитивното мислене може да ви даде повече увереност, да подобрите настроението си и дори да намалите вероятността от развитие на хипертония, депресия и други разстройства, свързани със стреса.
Всичко това звучи чудесно, но какво всъщност означава „силата на позитивното мислене“?
Позитивната нагласа може да се дефинира  като позитивно въобръжение, самоувереност или общ оптимизъм, но всички те все още са общи, двусмислени понятия. Ако искате да бъдете ефективни в мисленето и да бъдете по-позитивни, ще ви трябват конкретни примери, които да ви помогнат в процеса.
В следващите следните 7 съвета, ще откриете начин за постигне на щастливи мисли, следователно и щастливи и слънчеви дни.

1. Винаги започвайге деня с положителна мисъл – може да четете сутришните публикации на ПроектЩастие  🙂
Как започва сутринта определя тона за останалата част от деня. Случвало ли ви се е да се събудите късно, да се почувствате паникьосани, и след това да се чувствате все едно  нищо добро няма да се случи през останалата част от деня? Това вероятно е, защото сте започнали деня с отрицателна емоция и песимистичен поглед. Вместо да оставяте това чувство да доминира, започнете деня си с положителни утвърждения. Кажете си няколко от следните твърдения: „Днес ще бъде добър ден“,  „Днес ще ми се случват само хубави неща“, „Аз съм добър и ведър човек“ . Ще бъдете изумени колко се подобрява вашият ден и колко по-заредени отивате на работа или да вършите ежедневните си задачи.
2. Фокусирайге се върху доброто, колкото и малко да е то
Почти сигурно е, че ще се сблъскате с препятствия през ден – няма такова нещо като перфектен ден. Когато срещнете такова предизвикателство, съсредоточете се върху ползите, независимо колко малки или маловажни изглеждат те. Например, ако се намирате в тежък трафика, помислете как сега имате времето да чуете любимата си песен или да помечтаете за нещо, което много искате. Ако в магазина не намерите, това което търсите за вечеря,  помислете за тръпката експериментирането с нещо ново. Намирайте във всяка ситуация доброто, така ще свикне да виждате хубавото дори и в трудните моменти.

3. Намирайге смешното във всяка ситуация
Позволете си да проявите чувство за хумор, дори в най-мрачните или най-тежките ситуации. Напомнете си, че тази ситуация вероятно ще доведе до добра история по-късно и ще се превърне в шега след това. Кажете си, че сте освободени от предрасъдаци. Всичко е въпрос на настройка на съзнанието, а ключът е във вас.
4. Превърните неуспехите в уроци
Вие не сте съвършени. Ще направите грешки и ще почувствате провала в много разлинчи ситуации, на работното място и в отношенията си с хората. Вместо да се фокусирате върху това, как сте се провалили, помислите какво ще направите следващия път – превръщайки неуспеха си в урок. Концептуализирайте това в конкретни правила. Така следващия път ще знаете как да подходите правилно в дадена ситуация или как да подтиснеге гнева си, защото от него никога няма смисъл.
5. Превърните негативното говорене за себе си, в положително
Този съвет е изключително важен.
Отрицателното говорене, може лесно да се промъкне и често е трудно да се забележи. Може би си мислите, че сте толкова зле в дадена област, или не смеете да експериментирате с нови начинания. Тези мисли се превръщат в интернализирани чувства и могат да затвърдят вашата концепция за вас самите. Когато се хванете, че мислите негативно за себе си, спрете и заменете тези отрицателни мисли с положителни. Например, ако си повтаряте, че не сте достатъчно добри или оценени в дадена сфера, то наистина става още по-зле. Сменете подхода и си кажете, че ще успеете и че имате силата да продължите. Ако нещо не се  е случило по план, си кажате, нищо следващия път ще се случи. Не се подавайте на самокритика и отрицателно внушение за вас самите. Това разрушава връзката ви с вътрешния свят и забравяте, за хармонията и красотата в около вас. Винаги се старайте да мислите за себе си добро, да говориге добро и правите добро.
6. Фокусирайте се върху настоящето
Говорете за настоящето – не за днес, а не за този час, а само за настоящия момент. Може да бъдете наскърбени от шефа си или ядосан от работата си? Забравете коментара, който сте получили преди пет минути. Забравете за проблема, който ви е измълчваш отвътре. Фокусирайте се върху този, индивидуален момент. Тук и сега. В повечето ситуации ще откриете, че не е толкова лошо, колкото си представяте. Повечето източници на негативност произтичат от спомен за скорошно събитие или преувеличено въображение на потенциално бъдещо събитие. Останете в настоящия момент. Това е пътят към успокоението на съзнанието и центриране на емоциите. Няма нужда да препускаш назад в миналото и напред в бъдещето. Всичко е точно, тук, точно сега. Концентрирайте се върху това.
7.Намерете позитивни приятели, колеги или ментори – аз мога да бъда твой личен ментор, пиши ми на лично съобещине ако имам нужда от помощ
Когато се обграждите с позитивни хора, ще чуете положителни мнения, положителни истории и положителни убеждения. Техните положителни думи ще потънат и ще повлияят на собствената ви линия на мислене, която след това ще се отрази на вашите думи. Намирането на позитивни хора, които да дойдат в живота ви, може да бъде трудно, но трябва да премахнете негативността в живота си, преди да потънете в кръговрат от отрицателни емоции. Направете каквото можете, за да се чувстват другите хора добре във вашата компания и също така търсете възможност да изразите положително мнение, вместо отрицание.

Почти всеки във всяка ситуация може да приложи тези уроци в собствения си живот и да увеличи позитивното си отношение. Както бихте могли да си представите, позитивното мислене предлага комбиниращите се връщания, така че колкото по-често го практикувате, толкова по-големи ползи ще реализирате.

Пожелавам Ви успех, в търесене на положителното и доброто в света около вас и във вас!

Ако се нуждаете от ментор или съвет за това, как да пренастроите мислите към положителното, четете публикациите на блога и в групата   ❦ ПроектЩастие ❦. Също така може да ми пишете лично съобщение за консултация или съвет. Ще се опитам да ви помогна с каквото мога.

Слънчеви поздрави, 

 Esi

 

 

Comments

comments

One Comment Add yours

  1. Izaquias каза:

    Muito bom de verdade

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *