Седемте огледала на Есеите

Есеите са били аскетична еврейска група, която е живяла около 150 пр.н.е. до 70-те. Оставят ни красив анализ на човешките взаимоотношения. Разделят отношението ни към живота в седем „огледала“. Всеки миг от живота на нашата вътрешна реалност се отразява в действията, избора и езика на хората около нас.

Първото огледало на Есеите
Първото огледало на човешките взаимоотношения показва това, което сме ние. Загадката на първото огледало е фокусирана върху това, което изпращаме в настоящия момент на хората около нас. Когато сме заобиколени от хора и модели на поведение, в които доминира усещането за гняв/страх или радост/щастие, огледалото показва изображението на това, което сме ние.


Второто огледало на Есеите
Второто огледало ни разказва за нашите преценки и това, което осъждаме. Можем да кажем, че огледалото  се отнася до това, което ни е наложено „нежно“ от вън като норми на поведение. Това огледало подсказва въпроса: „Огледах ли се в дадения момент?“
Второто огледало на човешките отношения има качество, подобно на предишното, но е малко по-фино. Вместо да отразява всичко, което сме, то показва какво оценяваме и какво осъждаме. Например, ако сте заобиколени от хора, чиито моделът на поведение причинява чувство на неудовлетвореност или предизвиква чувство на гняв или горчивина, е хубаво да се осъзнате в този момент как се чувствате. Ако тези емоции не са вашите, тогава попитайте себе си: „Това отразява ли ме като чувства в дадената ситуация?“
Може искрено да кажете „не“, това не съм аз в тази ситуация, тогава има шанс да осъзнаете, кое е осъждате в другите в дадения момент. Осъждаме това, което притежаваме дълбоко вътре в нас.

Третото огледало на Есеите
Третото огледало се отнася до красивото усещане, когато гледаме в очите на някого, и сме привлечени към него. Случва се нещо вълшебно и искаме да прекараме колкото се може повече време с този човек. Обяснението е, че в тези случаи намираме нещо, което сме загубили, оставяйки се да оцелеем в този свят. Тези магически срещи отразяват нещо, което сме загубили, взели или ни е било отнето. Третото огледало на човешките взаимоотношения е едно от най-лесните за разпознаване, защото го възприемаме всеки път, когато сме в присъствието на човек и погледнем в очитем му. Какво се случва в този момент? Чрез мъдростта на третото огледало се допуска достъп до изгубената Невинност, ние се отказваме от себе си, за да оцелеем в живота. Можем да загубим самоконтрола си, без да осъзнаем „силата“, която другия има над нас.
Понякога, когато сме изправени пред хора, въплъщаващи същите неща, които сме загубили в миналото и които искат да достигнат до нашата цялост. Тялото ни изразява физиологичен отговор, който ние разбираме, като вид магнитно привличане към този човек. В тези мигове се запитайте: „Какъв е този човек, който съм загубил или ме е изоставил или е отнел нещо от мен?“ Отговорът може да ви изненада тъй като почти винаги сте разпознавали нещо, което обичате в някои друг. То може да е нещо, което сте изгубили или ви е било откраднато  от живота.  Това е мистерията на третото огледало на човешките взаимоотношения.

Следва продължени с останалите четири огледала…

Източник: https://omtimes.com/2018/07/seven-essene-mirrors/

 

Esi

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *